redirect.png1973 őszén Szentkirályszabadján leszállás közben lezuhant a csehszlovák légierő Avia 14 típusú repülőgépe. A gép katonai delegációt szállított, ezért az akkori viszonyok miatt a katasztrófa csaknem ismeretlen maradt. Az elfeledett balesethez vezető okokat Deák Imre2, az esemény idején szolgálatban lévő ügyeletes repülésvezető elbeszélése alapján igyekszünk feltárni.

Pásztóy András írása ide kattintva olvasható.

pilotgirl.jpg

Tudni kell rólunk, hogy minket a Park zárásakor szinte vasvillával kell kikergetni. Ha nekikezdünk valaminek, nem hagyjuk abba sem a friss rántott husiért, sem pedig.. Na igen, a nőkért.

 

Mi lehet annál nagyobb attrakció, amikor egy múzeumban a Malév két működő repülőgépe is meglátogatható? Az, ha három is! Az Il-18 és Tu-154 alapvető rendszereinek felélesztése viszonylag könnyen sikerült, ezért nagy lelkesedéssel ugrottunk neki a kistesónak, a Tupoljev Tu-134-es HA-LBE-nek, vagyis LBElemérnek.

Malév Tu-134 HA-LBEPárizsban, 1982. tavaszán

A Nagyvas, a Tupoljev Tu-154. Túlzás nélkül ez az a típus, amely minden kerozinvérű repülésszerető szívét megdobogtatja. A Malév mára már történelem, de egyetlen Magyarországon megmaradt és megtapogatható Tu-154-ese, HA-LCG, keresztségben LCGéza, a Repülőgép Emlékparkban ácsorog immár tizennyolc éve, tetszhalott állapotban. Senki sem gondolta volna, hogy egyszer ismét felfénylenek a tablók, zúgni fognak az áramátalakítók, megszólalnak a dudák, csengők, hogy legalább egy kis időre visszavarázsolják azoknak az időknek hangulatát, amikor még szolgálatban álltak a vasak. Egészen idén nyárig...

ZöPö HA-LCG Tu-154B2 Ferihegy Repülőgép Emlékpark

redirect.pngAz Il-14 felújító csapat elkészítette idei, részletekbe menő évértékelését. Idén nagyon sokat haladtunk!

A cikk ide kattintva olvasható.

redirect.pngNovember 11-én szovjet járműves találkozó lesz a Repülőgép Emlékparkban. Az évben utoljára beindítjuk az Il-14-es egyik motorját is, megmutatjuk a srácoknak, hogy a miénk hidegben is pöccre indul! :)

Részletek a linken!

http://il-14.hu/szovjet-jarmutalalkozo-november-11-en/

Csodálatos pillanat volt, ahogy a 25 éve leállított Iljusin Il-18V ismét életre kelt...

Il-18 sztori és beszámoló a lapozás után!

2140860.jpgFotó: Kovács Gábor "Dödi"

A repülőgépek pilótafülkéjének éjszakai megvilágítása komoly gondokat vet fel. Ha a fény túl erős, a pilóta nem lát ki a repülőgépből, ha pedig túl gyenge, akkor a műszereket nem lehet leolvasni. Ráadásul a második világháború alatt egy kivilágított pilótafülkét a sötét éjszakai háttéren könnyű lett volna észrevenni. Ezért a repülőgépgyártók egy egyedi megoldást találtak ki... Csodálatos fotók és teljes cikk a hajtás után!

A mai napon megcseréltük egymással a két légcsavart. Még tavasszal komoly korróziót találtunk a jobb motor légcsavarján, ezért a motorindításokat biztonsági okokból szüneteltetnünk kellett. Elvégre senki sem szeretné, ha egy elrepülő légcsavarlapát felnyársalná. Mivel a bal motor műszakilag nem valami fényes állapotú, ám a légcsavarja tökéletes, ezért a csere mellett döntöttünk.

Kicsit tartottunk az olyan munkától, ahol a hivatalos leírás így kezdődik: "Fogjon egy két méter hosszú rudat, és a célszerszámba helyezve lazítsa le az anyát. Ha nem mozdul, helyezzen el kalapácsütéseket a rúd végén."

Teljes sztori a hajtás után!

Ramius és Endre nagyot alkotott, ma elhozták a motort Nyíregyházáról, a Malév Ground Handling  pedig segített az 1 tonnás szerkezet daruzásában. Egyre inkább valósággá válni látszik az első kétmotoros bemutató... Csakhogy addig még a légcsavart is cserélnünk kell, ezer más mellett.

Képek a hajtás után...

süti beállítások módosítása