Mi lehet annál nagyobb attrakció, amikor egy múzeumban a Malév két működő repülőgépe is meglátogatható? Az, ha három is! Az Il-18 és Tu-154 alapvető rendszereinek felélesztése viszonylag könnyen sikerült, ezért nagy lelkesedéssel ugrottunk neki a kistesónak, a Tupoljev Tu-134-es HA-LBE-nek, vagyis LBElemérnek.

Malév Tu-134 HA-LBEPárizsban, 1982. tavaszán

Az elmúlt két és fél évben nagyrészt helyrehoztuk Il-14-es HA-MAL-t, azaz Malvinkát; a Jak-40-be szinte csak kerozint kellene tölteni és lehetne iskolakörre vinni; az Il-18-as HA-MOA pilótafülkéje már látványos a visszajelző fényekkel, sőt, éledezik a robotpilóta (lesz róla poszt); a Tu-154-es HA-LCG-t szintén sikerült egy látványos cockpit-bemutatóhoz "feltuningolni". A két utóbbi repülőgépnél elért sikerek meghozták a bátorságunkat, hogy nekikezdjünk a Ferihegy Repülőgép Emlékpark utolsó olyan Malév flottában szolgált repülőgépéhez, amelyet eddig még nem próbálgattunk. Reméltem, hogy LCGézához hasonlóan hosszú cikk lesz, azonban rövidposzt lett helyette.

Tesók: Tu-154 és Tu-134

A szokásos eljárás szerint először a gép külsejét vettük szemügyre. Látszik rajta a sok szabadban eltöltött év, a festés alaposan megkopott. Itt-ott hidraulikafolyadék szivárgást is találtunk, ez sajnos a korral jár: az anyag előbb-utóbb mindenen átrágja magát.

A műszaki rekeszeket szintén a "koruknak megfelelő" állapotban találtuk, egy alapos suvickolás rájuk férne.

tu-134_ha-lbe_malev_muszaki-rekesz_1.jpgHátul a méretes félgömb alakú képződmény a giro-mágneses irányrendszer fő giroszkópja, német ajkúaknak "Mutterkompass". Jobbra mellette a VK-53-as korrektor, amely a giroszkóp a repülőgép dőléséből fakadó eltérését hivatott kompenzálni. A jobb sarokban pedig egy forgó áramátalakító, amely 27V-ból készít 3x36V/400Hz-t.

tu-134_ha-lbe_malev_muszaki-rekesz_3.jpgSzerencsére a kábelekre egy külső gumi szigetelés is került, amely így időtállóbbá tette azokat.

A berendezések hiánytalannak tűntek, úgyhogy a következő napirendi pont a pilótafülke felülvizsgálata volt. Sajnos az előző posztokban megénekelt gyűjtőszenvedély hatása itt is megfigyelhető, nagyon sok minden hiányzik. Izzók egyáltalán nincsenek, a kapcsolók jelentős hányada szintén visszapótolt. A panelek mögé benézve a kép megdöbbentő, a kábelek több helyen tőből le vannak csipkedve. Elképzelhető, hogy még a ferihegyi tárolás alatt, a repülőgép "donor-korában" barbarizálták így ki az alkatrészeket. 

A navigátor helyén, a "rókalyukban" komoly beázást is találtunk, elkorrodált vezetékekkel, az ottani rendszereket tehát azonnal le is választottuk. 

Malév Tu-134 HA-LBEBeázás, kopás, rengeteg hiányzó alkatrész, kábelcsonkok mindenfelé.
Óriási munka lesz helyreállítani!

Itt már szinte biztosak voltunk benne, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. A neccesnek tűnő rendszerek leválasztása után a próba már nem tűnt vészesnek, ezért felcsatlakoztattuk a földi áramforrást, majd Zsaludek Endre, akinek a kisujjában van a típus, átkattintotta a főkapcsolót. Egy áramátalakító ugyan elindult, valamint megmozdult az üzemanyagszint mérő mutatója is, más egyéb nem történt. 

Nem is erőltettük tovább.

Sajnos kevesen vagyunk, valamint a megfelelő - sem anyagi, sem erkölcsi - támogatottságunk sincs meg ahhoz, hogy egy ilyen komoly munkának nekikezdjünk, mint LBElemér bemutatható állapotba hozása. Megsaccolni sem tudjuk, mennyi munkaórát emésztene fel legalább a kábelezés átnézése, vagy a visszajelző tablók beüzemelése. 
Egyelőre úgy tűnik, hogy a Malév flotta megmaradt repülőgépei közül a Tu-134-es még csendben lesz egy darabig, aztán ki tudja..? Talán néhány év múlva ismét feldübörögnek a Szolovjevek!

A bejegyzés trackback címe:

https://oldwings.blog.hu/api/trackback/id/tr734888781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kayama 2012.11.05. 23:44:55

Így is elképesztő, amit csináltok! LBElemér meg nem siet sehová. Szerintem türelmesen kivárja a sorát...
süti beállítások módosítása